آسانسورهای وکیوم

آسانسور وکیوم

سیستم آسانسور پنوماتیک توسط جان جانسون و هنریکا جانسون در سال 1989 اختراع شده است که نام دیگر آن آسانسور بادی، آسانسور خلاء و آسانسور تایر می باشد. در این آسانسور برخلاف دیگر آسانسور ها نیروی محرکه به منظور جا به جایی کابین آسانسور سیستم مکش هوا می باشد. در سال 2007 با توجه به نظرات خوانندگان مجله های شناخته شده این آسانسور جز 100 محصول برتر قرار گرفت از این رو در سال های اخیر آسانسور پنوماتیک در مدل های مختلف تولید می شود.

نحوه عملکرد آسانسور وکیوم

آسانسور وکیوم شامل یک سیلندر مدور عمودی صاف از جنس ورق های شفاف پلی کربنات با قطر حدودا یک متر و یک کابین کواکسیال (هم محور بودن کابین با جداره خارجی(سیلندر)) است که در داخل ساختمان یا سازه نصب می‌شود. حرکت این کابین در جهت بالا و پایین از طریق مکش هوا انجام میشود. در بالای کابین، یک واحد وکیومی قرار دارد که شامل توربین های خلاء و سیستم کنترل است و وقتی شخص می‌خواهد به طبقه بالا برود، وارد کابین می‌شود و درب کابین بسته می‌شود. برای حرکت کابین در آسانسور وکیوم، هوا از بالای سیلندر خارج می‌شود تا فشار درون سیلندر کاهش یابد. این کاهش فشار، باعث ایجاد یک نیروی بالابر روی کابین می‌شود که به طرف بالا حرکت می‌کند. وقتی شخص به مقصد مورد نظر برسد، فشار هوا از بالای کابین تخلیه می‌شود و کابین به طبقه مورد نظر بازمی‌گردد.
تجهیزات این سیستم آسانسور شامل موارد زیر است:
پمپ وکیوم
توربین
سوپاپ
جعبه سیستم کنترل برد PVE

افراد متخصص

مشورت با متخصصان و تأمین کنندگان معتبر آسانسور وکیوم می‌تواند به شما در انتخاب مناسب کمک کند. آنها می‌توانند بر اساس نیازها و شرایط شما، گزینه‌های مناسبی را پیشنهاد دهند و شما را راهنمایی کنند.

گارانتی

مطمئن شوید که آسانسور دارای گارانتی قابل قبولی است. بررسی کنید که آیا گارانتی شامل قطعات و خدمات پس از فروش می‌شود و شرایط و مدت زمان آن را مورد بررسی قرار دهید.

کیفیت کار ما

از کیفیت ساخت و قطعات استفاده شده در آسانسور وکیوم اطمینان حاصل کنید. قطعات باید قوی، پایدار و باکیفیت باشند تا عمر مفید و عملکرد صحیح آسانسور تضمین شود.

سرویس و نگهداری

علاوه بر هزینه نصب اولیه، نگهداری و تعمیرات آسانسور وکیوم نیز ممکن است هزینه بر باشد. به دلیل وجود سیستم مکش هوا و سیستم‌های مرتبط، نیاز به تخصص فنی برای نگهداری و تعمیرات آسانسور وجود دارد که هزینه‌های اضافی را به همراه دارد.

مزایای آسانسورهای پنوماتیک

  1. خطر برق گرفتی در این نوع آسانسور ها می توان گفت صفر می باشد زیرا برق مورد نیاز آن ها 24 VDC می باشد.
  2. سرعت تقریبی بیشتر آسانسورهای پنوماتیک 6 متر و ثانیه می باشد.
  3. این نوع آسانسورها کابین شیشه‌ای و حرکت عمودی آن در چاه آسانسور که بدون نیروی محرکه‌ی قابل دیدن است که این ویژگی خیلی زیاد مورد استقبال افراد می باشد.
  4. این آسانسور نیاز به حفر چاه آسانسور ندارد.
  5. شما می توانید این آسانسور را در تمامی فضاهای هندسی نصب کنید.
  6. برخلاف سایر آسانسور ا درب آسانسور بادی را می توان در طبقات مختلف در جهات مختلف طراحی کرد.
  7. سیستم آسانسور پنوماتیک به وسیله‌ی برق تکفاز نرمال و توسط تابلو فرمان آسانسور تغذیه می‌شود.
  8. در هنگام نصب و راه اندازی آسانسور پنوماتیک شما نیازی به موتورخانه ندارید بلکه فقط فضایی حدود یک متر مربع برای حفر چاه کافی می باشد.
  9. هیچ محدودیتی در تعبیه درب در طبقات وجود ندارد.همان طور که در مطالب بالا گفته شد آسانسور پنوماتیک ویژگی های مثبت زیادی دارد از این رو در مکان ها و فضاهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. از این نوع آسانسور می توان در ساختمان های 2 الی 4 طبقه استفاده کرد همچنین در خانه های دوبلکس، فروشگاه‌های کوچک چند طبقه‌ای قابل استفاده می باشد. این آسانسور برخلاف سایر آسانسور ها انواع تراول کابل‌، سیم بکسل آسانسور، وزنه تعادل آسانسور ندارد از این سواری بهتر، راحت تر و لذت بخش تری دارد.
  1. چاه آسانسور پنوماتیک چگونه می باشد؟

    چاه آسانسور پنوماتیک یک سیلندر بیرونی است که در اکثر مواقع بصورت یک استوانه‌ی شفاف طراحی و ساخته می‌شود. طراحی چاه آسانسور هیدرولیک و چاه آسانسور پنوماتیک بسیار با یکدیگر متفاوت است. این استوانه توسط یک ساختار آلومینیومی مهار می‌شود. همچنین قطعات دایره‌ای وار این سیلندر از جنس ورقه‌های پلی کربنات است.

    پوشش سقف چاه آسانسور بادی از فولاد بوده که دریچه‌ی مخصوص کانال مکش هوا در آن تعبیه شده است. کابین آسانسور در شرایط خلاء بر روی ریل‌ راهنمای آسانسور که جز قسمت ساختار فلزی و حمایتی سیلندر چاه است حرکت می‌کند. به همین علت نیازی به قطعاتی چون براکت ریل آسانسور وجود ندارد.

    چاه آسانسور به چند بخش تقسیم می شود؟

    چاه آسانسور پنوماتیک را بر اساس اتمسفر و هوای درون آن به بخش تقسیم می کنند که هر کدام رنگ متفاوتی دارند. این بخش ها عبارت اند از:

    • زرد: محل اتصال سیستم مکش هوا
    • قرمز: کابین و منطقه‌ی فشار اتمسفر
    • سبز: بالای کابین و فشار کم